Określenie GMO odnosi się głównie do roślin, które zostały celowo zmodyfikowane genetycznie przez człowieka. Modyfikacje te dotyczą aktywności genów, które naturalnie występują w danym organizmie, wprowadzenia dodatkowych kopii własnych genów danego organizmu, rośliny oraz wprowadzenia genu pochodzącego z organizmu innego gatunku.
Już od dłuższego czasu zjawiska atmosferyczne płatają nam figla i na Wielkanoc zamiast cieszyć się wiosną lepimy zające ze śniegu, a w Święta Bożego Narodzenia na darmo szukamy białego puchu, tak jakby Dziadek Mróz zapomniał, że to zima. Dokoła słyszy się: to efekt globalnego ocieplenia.
Termin „antropocen” spopularyzowany został na przełomie XX i XXI wieku przez Paula Crutzena, holenderskiego chemika atmosfery, laureata Nagrody Nobla w dziedzinie chemii. Terminu tego używa się na określenie nowej epoki geologicznej, w której główną siłą napędową zmian na Ziemi jest działalność ludzkości.
Jak poinformował ostatnio „Dziennik Gazeta Prawna”, polskie produkty doskonale przyjęły się w Portugalii. Wartość eksportu rodzimej żywności wyniosła aż 5 mld złotych.
Choć hasło „przemysł winiarski” nie jest być może pierwszym skojarzeniem jakie mamy myśląc o Polsce, rodzime wina coraz częściej trafiają na stoły nawet bardziej wymagających klientów.
Powietrze w Polsce należy do najbardziej zanieczyszczonych w Unii Europejskiej. Z raportu opublikowanego jesienią 2013 roku przez Europejską Agencję Środowiska (EEA) wynika..
PSL ma pomysł na ściągnięcie ludzi, którzy wyjechali zagranicę w poszukiwaniu lepszego życia. Chce uruchomić program „Ziemia za złotówkę”, w ramach którego młodzi mogliby bardzo tanio kupić działkę.
We współczesnym, nasyconym wszelkimi dobrami świecie wciąż istnieje problem głodu. Tym razem nie jest on jednak wynikiem braku lub niedostatku żywności.
Pegeery, czyli Państwowe Gospodarstwa Rolne, wielu z nas kojarzą się jednoznacznie – z mało wydajną, nieefektywną organizacją pracy. Wielu przeciwników minionego systemu zwraca uwagę na panujące w PGR-ach patologie: alkoholizm, nieróbstwo, korupcję i kradzieże.
Aż 84% gatunków roślin uprawnych w Europie wydaje plon dzięki owadom zapylającym, w szczególności pszczołom. Niestety, w ostatnich latach liczba pszczół i innych owadów zapylających na całym świecie znacząco zmalała.
Powoli, powolutku mijają już czasy, gdy rozrastające się miasta pożerały każdy, choćby najmniejszy, kawałek zieleni, który stanął na ich drodze. Powoli, naprawdę bardzo powoli, ale jednak.
Przemysłowa hodowla zwierząt to wyjątkowo okrutny proceder. Najistotniejszym jego rezultatem jest, rzecz jasna, cierpienie żywych istot. Za ograniczeniem hodowli przemysłowej przemawiają jednak nie tylko względy etyczne.
Przełom XX i XXI wieku to okres tryumfu nowoczesnych technologii oraz systemu przemysłowego w produkcji rolnej. Podstawą obecnej strategii jest produkcja dla globalnego rynku żywności, kontrolowana przez wielkie koncerny spożywcze.