Gdzie polskie produkty świetnie się sprzedają i dlaczego?
Jak poinformował ostatnio „Dziennik Gazeta Prawna”, polskie produkty doskonale przyjęły się w Portugalii. Wartość eksportu rodzimej żywności wyniosła aż 5 mld złotych.
Wszystko za sprawą sieci handlowych. Okazuje się, że polskie produkty w Portugalii zostały przyjęte lepiej, niż portugalskie w Polsce. W 2012 roku padł rekord jeśli chodzi o eksport polskiej żywności za granicę za pośrednictwem sieci handlowych. Jego wartość przekroczyła 5 mld złotych, a to oznacza podwojenie w ciągu trzech lat. Jak zaznacza Andrzej Faliński, dyrektor Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji, rośnie także udział sieci w eksporcie ogólnie. Według szacunkowych danych, za rok 2012 jest to wartość 17 mld euro.
Do jednych z największych eksporterów należy chociażby Tesco, które w 2012 roku wyeksportowało do Wielkiej Brytanii żywność o wartości 1,7 mld złotych. Również inne sieci handlowe zanotowały znaczne zwiększenie eksportu. Niedaleko za Tesco uplasował się Lidl, który wysyła polskie produkty między innymi do takich krajów jak Czechy, Węgry, Słowenia, Bułgaria czy Chorwacja. Coraz więcej z miesiąca na miesiąc za granicę wysyła także Biedronka, Auchan, Kaufland oraz Carrefour. W krajach europejskich polska żywność zapewne stała się popularna za sprawą niskiego stopnia przetworzenia oraz wysoką jakością w stosunku do ceny.
Przemysłowa hodowla zwierząt to wyjątkowo okrutny proceder. Najistotniejszym jego rezultatem jest, rzecz jasna, cierpienie żywych...
Powietrze w Polsce należy do najbardziej zanieczyszczonych w Unii Europejskiej. Z raportu opublikowanego jesienią 2013 roku przez...
Dobry pomysł czy bezczelne podlizywanie się wyborcom? PSL ma pomysł na ściągnięcie ludzi, którzy wyjechali zagranicę...
Powoli, powolutku mijają już czasy, gdy rozrastające się miasta pożerały każdy, choćby najmniejszy, kawałek zieleni,...
Przełom XX i XXI wieku to okres tryumfu nowoczesnych technologii oraz systemu przemysłowego w produkcji rolnej. Podstawą obecnej...
Choć hasło „przemysł winiarski” nie jest być może pierwszym skojarzeniem jakie mamy myśląc o Polsce, rodzime wina...
Pegeery, czyli Państwowe Gospodarstwa Rolne, wielu z nas kojarzą się jednoznacznie – z mało wydajną, nieefektywną...
Aż 84% gatunków roślin uprawnych w Europie wydaje plon dzięki owadom zapylającym, w szczególności pszczołom....
Już od dłuższego czasu zjawiska atmosferyczne płatają nam figla i na Wielkanoc zamiast cieszyć się wiosną lepimy zające ze...
Określenie GMO odnosi się głównie do roślin, które zostały celowo zmodyfikowane genetycznie przez człowieka....
We współczesnym, nasyconym wszelkimi dobrami świecie wciąż istnieje problem głodu. Tym razem nie jest on jednak wynikiem...
Termin „antropocen” spopularyzowany został na przełomie XX i XXI wieku przez Paula Crutzena, holenderskiego chemika...